Dromen zijn onredelijk, irrationeel, niet te verklaren. Ze grijpen je om niet meer los te laten totdat je vol overgave besluit om het te gaan doen en bereid bent om daarvoor over bergtoppen en door dalen te gaan. ‘When a dream is calling you, there’s just one thing that you can do. Well, you gotta follow that dream wherever that dream may lead,’ zong Elvis Presley. Daarover gaat het verhaal van Eric Mijnster.

In het voorjaar van 2014 krijgt hij een idee in zijn hoofd, dat hem niet meer verlaat. ‘Toen wist ik dat ik wilde gaan fietsen.’ En daarmee doelt hij op La Route des Gandes Alpes, een monsterrit over 14 alpencols. “Eric, dat gaat je nooit lukken,” krijgt hij te horen. Die woorden werken als de rode lap voor een stier. Hoezo niet, denkt Eric, en hij gaat aan de slag. ‘Want,’ zo vindt hij, ‘ik weet wat er gebeurt als ik ga fietsen. Het is een bepaald gevoel. Als ik dat te pakken heb, dan lijkt alles om me heen te verdwijnen.’ Hij raakt zo gefascineerd door ‘dat magische gevoel’ waarin alles vanzelf lijkt te gaan, dat hij besluit om het bewust op te zoeken. ‘Het is zo fijn om daar in te zitten. Als ik 36 uur achtereen kan fietsen, hoe enorm magisch moet het dan wel niet zijn,’ is zijn logica. Hij hakt de knoop door. Maar wanneer hij het daarna aan een bewegingswetenschapper vertelt, kijkt die hem verwonderd aan en zegt: “Eric je bent geen klimmer. Hoe ga jij in hemelsnaam veertien bergen fietsen?” Hoe het verder gaat bekijk je zelf maar in de inspirerende documentaire Omdat ik het wil op ericmijnster.nl

www.ericmijnster.nl

Doortrappers

Verwoede verzamelaars, ondernemende pioniers en stoutmoedige avonturiers. Doortrappers noemen we hen. Ze laten zich niet afremmen. Ze willen vooruit, zijn niet bang om te stoempen tegen de wind in. Ze zijn gedreven, door verwondering en een visie. Hun onstuitbare enthousiasme brengt ze verder dan menigeen zou denken. En dat werkt aanstekelijk en zorgt voor mooie verhalen. In de serie Doortrappers vandaag Eric Mijnster..