In het zadel leer je een land pas echt goed kennen. Je ervaart de vrijheid, ruikt de geuren van de velden, maakt kennis met de schoonheid van het land en ontmoet de gastvrijheid van de mensen die je pad kruisen. Deze wereldfietsers helpen je op weg.

Bert Gatsonides en zijn vrouw reden op Corfu. Ze kozen voor het naseizoen zodat ze de eerste Nederlandse herfstbuien konden inruilen voor de Griekse zon. Een andere bewuste keuze is die voor kortere dagafstanden. Daardoor staat de reis in het teken van ‘s morgens fietsen en s’middags zon, zee en rust. Corfu staat bekend als groen eiland met veel cipressen en olijfbomen. Na een vlucht van iets meer dan twee uur, brengt een taxi hen naar het eerste hotel in Agios Ioannis, waar ze ook fietsen hebben gehuurd. Hierbij een kort verslag van hun week.

Dag 1.  Agios Ioannis – Paramonas
Na ongeveer 4km kwam een hond ons volgen die wel interese had voor de draaiende benen. Na een km gewandeld te hebben taaide hij gelukkig af. De tocht verliep verder goed. Mooie stille weggetjes met soms pittige klimmetjes waar we aan moeten wennen want die kom je op heel Corfu tegen. De hond niet, hoop ik.
Wat blijkt is dat de opgegeven meters dat we stijgenen dalen niet kloppen met mijn gps horloge.

Dag 2.  Rondrit Paramona
Deze tocht bracht ons bij een heel mooi rustig strand bij de lagune van Korission waar maar weinig toeristen komen. De meeste toeristen kiezen ook voor de grotere badplaatsen zoals Kavos en Acharavi waar we later tijdens deze reis ook doorkomen.

Dag 3.  Paramonas – Vitalades
Goed lezen en vertrouwen hebben in een routebeschrijving blijken vandaag belangrijk te zijn. Na 10,8 km komen we op een kruispunt bij Messongi. Links zien we een grote bushalte. De beschrijving zegt oo een kruispunt rechtdoor en bij een bushalte rechtsaf. Later zouden we de zee volgen Wat doen wij? Wij gaan linksaf en gaan voorbij de bushalte rechtsaf en de weg draait naar links, we volgen de kust. Kilometers verderop vragen wij ons af of we de zee wel aan de goede kant hebben. We zouden naar het zuiden fietsen. Nee dus. Even later zien we ver voor ons een vliegtuig landen, dat is bij .,. ten noorden vanwaar we gestart zijn. Fout dus, terug en vanaf 10,8 de route volgen, 18km fout gefietst op een route van 29km.

Dag 4   Rondrit Vitalades
Deze dag laat ons tijdens een rondrit het meest zuidelijke deel van Corfu zien. We komen door kleine dorpjes waar de oudere vrouwen nog in autentieke klederdracht lopen , wel met een mobieltje in de hand. Het contrast met de vaak naast liggende vakantiedorpen, zoals Kavos, is groot. Hier in het zuiden worden deze veelal bevolkt door Engelsen die er een groot feest van maken. Voor hun dan, ik voel me daar niet thuis.

Dag 5.   Vitadales – Benitses
Messongi, we hebben iets met dit plaatsje. Eerder deze week ging het hier fout waardoor we 18 km te veel hadden gefietst, nu ging het boven in Chlomatiana fout waardoor we , na een lange stijle afdaling, in Messongi aankwamen, wat niet de bedoeling was. Miscommunicatie met de routebeschrijving noem ik het maar. We misten hierdoor 9km van de route wat omschreven wordt als een van de mooiste stukken. Het stuk terug omhoog fietsen was geen optie, voor mij, dus fietsten we langs de kust verder naar Benitses. Hier brachten we toen maar een bezoek aan het voormalig buitenverblijf van keizerin Sissie. Dat betekende wel een klim die ons in 2km van zeeniveau oo 145mtr hoogte bracht. Een aanrader.

Dag 6.  Benitses – Agios Ioannis
Vandaag komen we terug bij beginpunt Agios Ioannis, met een uitstapje richting Glyfada en een bezoekje aan een strand bij Vartos kwamen we op 52km, 900 mtr klimmen en 850 mtr dalen. Alweer veel mooie rustige wegen die je zelf niet snel zal vinden. De Grieken op Corfu houden erg goed rekening met fietsers. Meer last heb je van de toeristen op quads die vaak hard scheuren. Maar gelukkig zie je die niet op de achterafweggetjes.