Kampeerspullen, speelgoed, foto’s van vroeger. De meeste zolders staan er vol mee. Denk daar eens twintig tupperwaredozen met wielershirts bij en je stuit op de verzameldrang van Peter Verdonk. Een collectie die, zoals zo vaak, overigens ooit onschuldig begint.

De zomers dat Peter dagenlang Table Tour, een bordspel uit de jaren ’60, speelt en die vervolgens op de fiets door het dorp nadoet, staan in zijn geheugen gegrift. Daarna ontwikkelt een passie zich gestaag tot obsessie. Een vriend die werkt in de outdoor kleding, brengt wielertruien mee in ruil voor de colablikjes die Peter via zijn werk regelt. Websites als Marktplaats en eBay maken het verzamelen van shirts, die hij overigens niet draagt, nog makkelijker. Een nieuw exemplaar hangt een weekje uit voordat die in de box gaat. En met zijn vriendin heeft hij een duidelijke afspraak: maximaal twintig truien in huis en vier in de slaapkamer. In mei komt de kans voorbij om te exposeren tijdens FietsFiesta. Hoewel nog slechts een kleine greep uit de collectie kunnen eindelijk meer mensen de gave wielershirts in het echt bewonderen. De droom om er echt meer mee te doen in bijvoorbeeld een fietscafé of wielerbaan is voor na zijn pensioen. Netjes geordend hangen de relikwieën aan de waslijn in het gebouw van Electron Kopse kant. ‘Waarom maakt een shirt van Willy Teirlinck uit ’78 iets los?’ Peter vraagt het zich hardop af. In zijn wielerliefde klinkt een hang naar de tijd dat renners nog stratenmakers en boerenknechten waren. Het is de heroïek van kasseien, snot en lelijke mannen. Peter: ‘Geen mooie jongens in Rapha shirt, die wijdbeens voor de foto poseren, met de scheiding netjes naar links gekamd, maar anti-helden.’ Door te volharden in zijn jongensachtige hobby houdt hij dat beeld in leven.

Doortrappers

Verwoede verzamelaars, ondernemende pioniers en stoutmoedige avonturiers. Doortrappers noemen we hen. Ze laten zich niet afremmen. Ze willen vooruit, zijn niet bang om te stoempen tegen de wind in. Ze zijn gedreven, door verwondering en een visie. Hun onstuitbare enthousiasme brengt ze verder dan menigeen zou denken. En dat werkt aanstekelijk en zorgt voor mooie verhalen. In de serie Doortrappers vandaag Peter Verdonk.