1.500 euro startgeld is een behoorlijke kluif. Mensen zijn niet zo happig meer op vrienden die aankloppen om sponsoring. Dat merkt Marion bij haar deelname aan Tour for Life, een achtdaagse tocht vanuit Italië naar Nederland, vijf jaar geleden. Sponsortochten lijken een verzadigingspunt te hebben bereikt. Het is tijd voor iets anders. Dan organiseer ik dat toch zelf, denkt Marion. En, nog belangrijker, ze doet het ook, samen met Irene Smans en Charon de Grauw.

Alle benodigdheden via sponsoring en de inschrijfgelden rechtstreeks naar het goede doel, was de strategie. Het idee van een eenmalige editie wordt al gauw vervangen door het besef dat de eerste Smans Classic een vervolg verdient. ‘Want als je het zo noemt, dan moet je er ook een klassieker van maken,’ beseft Marion. Ze kiest bewust voor een lokaal karakter. ‘Bij de voorgaande edities ging het geld naar onderzoek, nu naar de reparatie van de auto van Rahal van Resto du Coeur, een Bredase man die kookt voor dak- en thuislozen en naar Het Klooster Breda. Dat is heel tastbaar.’ Ondertussen zoeken de dames naar creatieve manieren om meer sponsorgeld binnen te harken. Zo is er een loterij en sinds dit jaar ook een kalender. Wat niet verandert is het uitgangspunt: een goed verzorgde tocht voor een laagdrempelig bedrag. ‘We willen professioneler worden, maar het kneuterige moet vooral blijven. Niet voor niets is de borrel zo gezellig.’ En belangrijk volgens Marion. ‘Want daar ontdekken mensen hun gedeelde interesse voor fietsen en er ontstaan fietsgroepjes. Zo ziet ze een groeiende een scenevan fietsliefhebbers en gave initiatieven daaromheen. ’Het is mooi om de positiviteit te zien die dat brengt in de stad.’

www.smansclassic.nl

Doortrappers

Verwoede verzamelaars, ondernemende pioniers en stoutmoedige avonturiers. Doortrappers noemen we hen. Ze laten zich niet afremmen. Ze willen vooruit, zijn niet bang om te stoempen tegen de wind in. Ze zijn gedreven, door verwondering en een visie. Hun onstuitbare enthousiasme brengt ze verder dan menigeen zou denken. En dat werkt aanstekelijk en zorgt voor mooie verhalen. In de serie Doortrappers vandaag Marion Smans.