‘Veel mensen vonden het onverstandig om naar Colombia te gaan.’ Frans Brosens en Eveline Gommers twijfelden, maar waagden de gok. Van Bogotá fietsten ze naar Cartagena en van de kust terug richting het zuiden naar Medellín, Cali en Popayan. ‘De bevolking is ontzettend hartelijk. Ze zijn blij dat we hun land willen bezoeken. Omdat we fietsen worden we gefilmd, aangemoedigd, van water voorzien, krijgen zelfs een keer een appartement en een prijzig diner gratis aangeboden.’

Van Bogotá is het 1.000 kilometer fietsen tot aan de Caribische kust. Koel boerenland gaat al gauw over in bergachtig landschap. Dat betekent stevig klimmen tot hoogtes van maximaal 3.090 meter. Eenmaal uit de bergen boven Bogotá kunnen de temperaturen hoog oplopen, maar je fietst dan ook door een betoverend mediterraan landschap met bloeiende bougainvilles, oleanders en olijfbomen. Zolang je rijdt is de hitte te verdragen. Stoppen doe je beter alleen in de schaduw. Onderweg ontdek je mooie dorpjes met terrasjes aan een groot centraal plein waar muziek klinkt en mensen flaneren. Sommige stukken zijn groen, daar is veeteelt en wordt melk en kaas geproduceerd. Nederlandse zuivelproducten, maar dan op 2.600 meter hoogte. Aan de kust van Cartagena, een oude koloniale stad die Caribische sfeer ademt, gaat de route nog eens ruim 1.000 kilometer richting het zuiden. Al fietsend blijkt nogmaals hoe afwisselend het Colombiaanse landschap is. Je komt een tropisch nevelwoud tegen en er zijn zelfs koude nachten. In het hooggelegen Salento bevolken stoere cowboys de café’s en bieden stalletjes en karretjes je overal versgeperst sap. Aangekomen in Popayan sta je voor de keuze: is er nog tijd om op te stappen richting Bogotá of pakken we de bus?

Stedentips

Bogotá telt vele leuke musea, heeft een oud centrum en gezellige eettentjes.

Cartagena aan de Caribische kust is een prachtig gerestaureerde oude koloniale stad, waar kleurig uitgedoste Caribische vrouwen je verleiden om met ze op de foto te gaan.

Cali is de hoofdstad van de salsa.

Medellín was de stad van narcobaas Pablo Escobar. Het is ook de geboorteplaats van de kunstenaar Botéro. Op het prachtige Botéroplein staan twintig groteske beelden. En het Art-Déco Museo de Antioquia aan hetzelfde plein stelt Botéro’s schilderijen en beelden ten toon.

BewarenBewaren